söndag 18 oktober 2009

Trädkoftan

På utställningen Midvinterfest på Bohusläns Museum för ett par år sen hade producenten plockat fram lite gamla grejer från museets källare för att illustrera traditionella mönstermotiv. Där visades bland annat en stickad strumpa i rött och svart med något som liknade det här mönstret. Jag plockade fram penna och rutat papper och gjorde en liten uträkning, och så kom Trädkoftan till.
Första tröjan blev den här, utan knäppning. Nederkanten är dubbel, stickad med tunna stickor och med ett grönt bladmönster. Och ärmarna har ett enklare mönster, som är vanligt i fiskartröjor. Flickan i tröjan är Eleonor, sonens undersköna ex-flickvän.
Tröjan är stickad på rundsticka, så det är ganska enkelt att göra om modellen till en kofta, bara att lägga till några klippmaskor, klippa upp när bålen är färdig och sticka en lös kant att sy på.
Här syns mönstermotivet lite tydligare, på en barnmössa. En gammal dam berättade för mig en gång att motivet ursprungligen kommer från den halländska bindslöjden.
Garnet är tvåtrådigt svenskullgarn, samma som jag brukar använda till det mesta jag stickar. Om du vill beställa stickpaket till vuxentröjorna så går det bra, de kostar från 450:- och uppåt.

4 kommentarer:

 1. Katarina Boive18 oktober 2009 09:23

  Jag hade en tröja i nästan det här mönstret också i svart o rött som jag hittade i mina föräldrars källare. Tröjan var från 60-talet. Tyvärr glömde jag tröjan på ett hotell i Danmark. Mycket snyggt mönster.
  /Katarina

  SvaraRadera
 2. Oj, vad synd att den försvann! Fast det kanske var någon som blev glad på hotellet i Danmark. Kul att du gillar mönstret.

  SvaraRadera
 3. Vilken storlek motsvarar L,ja du vet en 42:a eller 44:a,typ?

  SvaraRadera
 4. Hej Carina! Stl L borde bli ungefär 42-44, men det beror förstås också på hur fast du stickar. Den jag har på bilden är stl M och jag brukar köpa stl 40-42.

  SvaraRadera