torsdag 5 november 2009

Slitna böcker


Solveig Hisdal är en norsk stickdesigner som inspireras av mönster hon hittar på gamla folkdräkter och andra traditionella plagg. Och sedan översätter hon dem till nyskapade tröjor och koftor. Eftersom det ligger väldigt nära det jag sysslar med så kastade jag mig över boken innan den kommit ut på svenska, men det visade sig inte vara så svårt att tyda stickmönster på norska. Den finns på svenska också numera. Vissa av hennes mösterfigurer lånar jag till mina tröjor, annat är ren inspiration. Bilderna är fantastiska.

Fiskartröjor av Uuve Snidare är från 80-talet. Den boken innehåller också traditionella mönster, men mera exakt återskapade, och jag tror jag har stickat mig igenom nästan hela boken. Tröjorna kommer från länderna runt Nordsjön, och boken innehåller förutom mönster till dessa tröjor också en del kulturhistoria. Man får till exempel lära sig vad de olika flätorna och stjärnmönstren i den irländska tröjan symboliserar, man får veta hur fattigt och eländigt de halländska familjerna hade det och varför det var viktigt att varje familj hade sina egna mönster i en engelsk guernsey-nämligen för att kunna identifiera drunknade fiskare...

Kaffe Fasset är ju en gammal stickhjälte, förstås. Men sina färgsprakande, fruktansvärt komplicerade och fantastiska stickmönster. Han var i Göteborg för några år sen och höll en lapptäckesworkshop på Röhsska museet som jag var med på. Fantastiskt inspirerande och kul. Ett par stickprojekt har jag genomfört efter hans beskrivningar, men det gäller verkligen att ha tid och ork att koncentrera sig oavbrutet , så det blir inte så ofta. Ingen avkopplande rutinstickning direkt. I den här boken finns det några beskrivningar till lite enklare, men (nästan) lika härligt färgsprakande modeller.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

  1. Vilka underbart fina tröjor du stickar.
    Är det ditt mönster?

    SvaraRadera
  2. Tack!!! Ja, det är mina mönster. Alla modellerna är enklast möjliga, bara raka stycken, gjorda på rundsticka. Sedan har jag gått loss på figurer, former och färger i de olika tröjorna.

    SvaraRadera