måndag 9 november 2009
Stjärnkofta
Den röda stjärntröjan ser helt annorlunda ut med naturvitt i mönstret istället för svart, eller hur?
lördag 7 november 2009
Stjärntröjan
Den här tröjan har jag gjort i en en röd, en grön och en blå glidande färgskala, med naturvit eller svart mönsterfärg. Det här är de första varianterna, men jag har gjort dem med en rundad halsringning också, och i en koftmodell. Det blir säkert snyggt i en naturgrå/vit färgskala också, men när jag hittade på tröjorna hade jag en svårartad längtan efter färger.
Stjärnmönstret är ett traditionellt nordiskt mönster, som är rätt så lätt att programmera in i hjärnan...Du stickar med rundsticka och behöver inte trassla med aviga maskor. Tröjorna har en nederkant och en ärmbård i avvikande färger. Det blir olika varje gång jag jag gör en ny tröja.
Stickpaketen kostar 450:-/475:- eller 500:- för stl S/M/L i tröjmodellen. Lägg till 50:- för koftvarianten.
Beställ på min mailadress:Cecilia.bergil@hotmail.com
torsdag 5 november 2009
Slitna böcker
Solveig Hisdal är en norsk stickdesigner som inspireras av mönster hon hittar på gamla folkdräkter och andra traditionella plagg. Och sedan översätter hon dem till nyskapade tröjor och koftor. Eftersom det ligger väldigt nära det jag sysslar med så kastade jag mig över boken innan den kommit ut på svenska, men det visade sig inte vara så svårt att tyda stickmönster på norska. Den finns på svenska också numera. Vissa av hennes mösterfigurer lånar jag till mina tröjor, annat är ren inspiration. Bilderna är fantastiska.
Fiskartröjor av Uuve Snidare är från 80-talet. Den boken innehåller också traditionella mönster, men mera exakt återskapade, och jag tror jag har stickat mig igenom nästan hela boken. Tröjorna kommer från länderna runt Nordsjön, och boken innehåller förutom mönster till dessa tröjor också en del kulturhistoria. Man får till exempel lära sig vad de olika flätorna och stjärnmönstren i den irländska tröjan symboliserar, man får veta hur fattigt och eländigt de halländska familjerna hade det och varför det var viktigt att varje familj hade sina egna mönster i en engelsk guernsey-nämligen för att kunna identifiera drunknade fiskare...
Kaffe Fasset är ju en gammal stickhjälte, förstås. Men sina färgsprakande, fruktansvärt komplicerade och fantastiska stickmönster. Han var i Göteborg för några år sen och höll en lapptäckesworkshop på Röhsska museet som jag var med på. Fantastiskt inspirerande och kul. Ett par stickprojekt har jag genomfört efter hans beskrivningar, men det gäller verkligen att ha tid och ork att koncentrera sig oavbrutet , så det blir inte så ofta. Ingen avkopplande rutinstickning direkt. I den här boken finns det några beskrivningar till lite enklare, men (nästan) lika härligt färgsprakande modeller.
söndag 18 oktober 2009
Trädkoftan

Tröjan är stickad på rundsticka, så det är ganska enkelt att göra om modellen till en kofta, bara att lägga till några klippmaskor, klippa upp när bålen är färdig och sticka en lös kant att sy på.
Garnet är tvåtrådigt svenskullgarn, samma som jag brukar använda till det mesta jag stickar. Om du vill beställa stickpaket till vuxentröjorna så går det bra, de kostar från 450:- och uppåt.
torsdag 15 oktober 2009
Kanske en kofta

Garnet är det som jag brukar använda, tvåtrådigt ullgarn, och rundstickan har nummer tre. Om jag har tur kan det färdiga plagget passa en tre-fyraåring, det var så jag tänkte från början. Det kommer att visa sig när bålen är färdig och avmaskad.
Blomman lånade jag från en bård i ett gammalt hemslöjdsmönster, och prickarna emellan har jag lagt in för att hålla ihop mönstret. Om det funkar i en barnkofta kanske det blir ett vuxenplagg också så småningom. I blåa toner, visst vore det också fint?
måndag 12 oktober 2009
Färger


En ringblomskofta, varför inte? Randigt kanske? Eller ett blommönster till och med? Jag börjar med en blå kant i alla fall. Ska bli kul att se hur det slutar!
söndag 11 oktober 2009
Hällristningar i Masthugget

Premiär för Töllås stickblogg!
Ebba och Sören heter mina modeller. Riktiga supermodeller, verkligen. Perfekt väder och perfekt årstid dessutom för fotografering av ylletröjor, en lördagseftermiddag i mitten av oktober, i Masthugget i Göteborg.
Tröjan som Ebba har på sig har hon fått ärva av Sören, så den är några år gammal. Tvättad några gånger, så yllefibrerna har rest sig en aning. Tröjan blir lite mjukare för varje tvätt, men på något mirkaulöst vis så tycks den ändå inte krympa. Den blir bara bättre, ojämnheter suddas ut och mönstret liksom "smälter" in i tröjan.
Sörens tröja är helt nystickad och ännu inte tvättad.
De här tröjorna hittade jag på för jättelänge sen, i början av 90-talet, och de är fortfarande väldigt roliga att sticka. Bara ett rakt stycke utan några in-eller uttagningar att hålla reda på. Hela bålen i ett stycke, och så klipper man upp för ärmar och hals när alla delar är färdiga.
Stickpaket finns med garn och mönsterblad i storlek 2-4 år(280:-) och 5-7 år(310:-). Antingen i mörkgrå bottenfärg med vita mönsterfigurer, eller ljusgrå bottenfärg med mörkagrå mönsterfigurer. Båda har röda kanter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)