måndag 9 november 2009

Stjärnkofta


Den röda stjärntröjan ser helt annorlunda ut med naturvitt i mönstret istället för svart, eller hur?
Posted by Picasa

lördag 7 november 2009

Stjärntröjan


Den här tröjan har jag gjort i en en röd, en grön och en blå glidande färgskala, med naturvit eller svart mönsterfärg. Det här är de första varianterna, men jag har gjort dem med en rundad halsringning också, och i en koftmodell. Det blir säkert snyggt i en naturgrå/vit färgskala också, men när jag hittade på tröjorna hade jag en svårartad längtan efter färger.
Stjärnmönstret är ett traditionellt nordiskt mönster, som är rätt så lätt att programmera in i hjärnan...Du stickar med rundsticka och behöver inte trassla med aviga maskor. Tröjorna har en nederkant och en ärmbård i avvikande färger. Det blir olika varje gång jag jag gör en ny tröja.
Stickpaketen kostar 450:-/475:- eller 500:- för stl S/M/L i tröjmodellen. Lägg till 50:- för koftvarianten.
Beställ på min mailadress:Cecilia.bergil@hotmail.com
Posted by Picasa

torsdag 5 november 2009

Slitna böcker


Solveig Hisdal är en norsk stickdesigner som inspireras av mönster hon hittar på gamla folkdräkter och andra traditionella plagg. Och sedan översätter hon dem till nyskapade tröjor och koftor. Eftersom det ligger väldigt nära det jag sysslar med så kastade jag mig över boken innan den kommit ut på svenska, men det visade sig inte vara så svårt att tyda stickmönster på norska. Den finns på svenska också numera. Vissa av hennes mösterfigurer lånar jag till mina tröjor, annat är ren inspiration. Bilderna är fantastiska.

Fiskartröjor av Uuve Snidare är från 80-talet. Den boken innehåller också traditionella mönster, men mera exakt återskapade, och jag tror jag har stickat mig igenom nästan hela boken. Tröjorna kommer från länderna runt Nordsjön, och boken innehåller förutom mönster till dessa tröjor också en del kulturhistoria. Man får till exempel lära sig vad de olika flätorna och stjärnmönstren i den irländska tröjan symboliserar, man får veta hur fattigt och eländigt de halländska familjerna hade det och varför det var viktigt att varje familj hade sina egna mönster i en engelsk guernsey-nämligen för att kunna identifiera drunknade fiskare...

Kaffe Fasset är ju en gammal stickhjälte, förstås. Men sina färgsprakande, fruktansvärt komplicerade och fantastiska stickmönster. Han var i Göteborg för några år sen och höll en lapptäckesworkshop på Röhsska museet som jag var med på. Fantastiskt inspirerande och kul. Ett par stickprojekt har jag genomfört efter hans beskrivningar, men det gäller verkligen att ha tid och ork att koncentrera sig oavbrutet , så det blir inte så ofta. Ingen avkopplande rutinstickning direkt. I den här boken finns det några beskrivningar till lite enklare, men (nästan) lika härligt färgsprakande modeller.
Posted by Picasa